Het Effect van Slapeloosheid en Depressie

Één van de symptomen van depressie is slapeloosheid. Het is bekend dat depressie en slapeloosheid verbonden zijn. Nu hebben onderzoeken aangewezen dat slapeloosheid geen symptoom is maar dat het juist een trigger voor depressie is. De vraag is – kan het één behandelen het andere voorkomen?

Ongeveer 80% van de mensen die een depressie hebben, hebben ook last van slapeloosheid. Depressie is het resultaat van een chemisch onevenwicht, een onevenwicht in gedrag of de beiden. Een ontregeling in één van deze balansen kan leiden tot depressie als iemand deze ziekte snel kan krijgen. Aangezien slaap extreem belangrijk is voor het lichaam en zijn balans, is het niet moeilijk om te zien hoe slapeloosheid depressie kan veroorzaken.

Als je niet kan slapen, zijn de chemische en gedragspatronen van het lichaam verstoord. Als je al snel een depressie kan krijgen, is de theorie dat deze verstoring een depressieve episode kan veroorzaken.

Van daaruit kan het effect van slapeloosheid in een cirkel beginnen draaien. Als je niet kan slapen begin je je gedrag te veranderen om meer te slapen. Nadat je niet goed geslapen hebt, ga je nog vroeger naar bed de avond daarna. Je kan zelfs beslissen om te slapen tijdens de dag om in te halen. Anderen grijpen naar alcohol om de slaap te vatten ’s nachts met de hoop dat dat gemakkelijker wordt. Spijtig genoeg leiden deze veranderingen naar een nog groter onevenwicht in gedrag, en zoals hiervoor gezegd, kan een verandering in gedrag depressie aanwakkeren. Lees verder: slaapapneu depressie.

Een ander effect van slapeloosheid is emotioneel. Een gebrek aan slap maakt je prikkelbaar. Je kan je interesse verliezen in dingen die je eerst leuk vond omdat je gewoon te moe bent. Een gebrek aan slaap kan ook je vermogen om met stress om te gaan verminderen. Dit kan je hopeloos of uit de hand doen voelen. Al deze symptomen zijn triggers voor depressie. Dus eigenlijk gaat slapeloosheid zachtjes over naar depressie.

Er is nu een theorie dat als je slapeloosheid vroeg behandeld, je een depressie kan voorkomen. Om dit te doen moet je goede slaapgewoontes aanleren.

Als je het effect van slapeloosheid kan minimaliseren, zal je verbeteringen in je fysieke gezondheid zien bovenop je mentale gezondheid.

Klik hier voor advies over het slaapapneu behandeling

Uitvaartverzorger

Startpagina-Uitvaart.nl is een uitvaart bedrijven startpagina met alles over uitvaartverzorging en uitvaart gerelateerde producten en diensten.