Het proces van rouwverwerking

Wanneer we iemand verliezen waar we van houden, kan dat extreem pijnlijk zijn. Verdriet is ingewikkeld. Soms lijkt het namelijk net of de pijn nooit zal overgaan.Iedereen rouwt op een andere manier, maar er zijn 5 fases vastgesteld in het proces van rouwverwerking:

1. Ontkenning

2. Woede

3. Onderhandeling

4. Depressie

5. Acceptatie

Natuurlijk ervaart men bovenstaande fases niet in exacte volgorde, wat prima en oké is. Het belangrijkste is om de fases te begrijpen. U kunt ze beschouwen als een gids in het rouwproces.Het is ook belangrijk om te weten wat niet iedereen op dezelfde manier door het rouwproces gaat. De ene persoon kan misschien veel huilen, terwijl de andere persoon helemaal niet huilt. Het zijn complexe emoties die iedereen op zijn of haar eigen manier ervaart.

1. Ontkenning

Tijdens de ontkenningsfase proberen we de pijn die we ervaren in verband met het verlies te verminderen. Tijdens dit proces raken we ook in een emotionele overlevingsstand. Soms is het niet te bevatten dat we een dierbare zijn verloren. Dit besef wordt nog moeilijker als er zeer recent nog contact is geweest.

2. Woede

Het komt vaak voor dat men woede ervaart wanneer zij een dierbare hebben verloren. We proberen ons aan te passen aan een leven zonder die persoon en vinden dat erg moeilijk, wat natuurlijk logisch is. Woede kan in dit geval aanvoelen als een uitlaatklep op emotioneel gebied.

3. Onderhandeling

Het komt vaak voor dat tijdens het omgaan met het verlies u uzelf zo wanhopig kunt voelen dat u bereid bent bijna alles te doen om de pijn maar een beetje te verlichten. Het verliezen van iemand waar we van houden kan ervoor zorgen dat we gaan bedenken hoe we met deze pijn zullen omgaan. Dit kan leiden tot een onderhandelingsproces met een hogere macht. Een voorbeeld hiervan is dat mensen beloftes maken aan die hogere macht (bijvoorbeeld God) om een beter persoon te zijn als hij of zij in leven blijft.

4. Depressie

Er zijn twee soorten depressies die verband houden met rouw. De eerste is een reactie op praktische gevolgen met betrekking tot het verlies. Verdriet en spijt overheersen dit type depressie. Deze fase kan worden vergemakkelijkt door geruststelling.

Het tweede type depressie is subtieler en in zekere zin misschien meer privé. Het is onze stille voorbereiding om afscheid te nemen van onze geliefde. Soms is het enige dat we echt nodig hebben een simpele knuffel.

5. Acceptatie

In deze fase voelen we nog steeds de pijn van het verlies, maar stopt het verzet ertegen. We proberen geen andere realiteit meer te creëren en we beginnen het te accepteren zoals het is. We kunnen natuurlijk nog steeds verdrietig zijn en spijt hebben van bepaalde zaken, maar er is minder sprake van de bovengenoemde fases van rouwverwerking.

Uitvaart in Bergen op Zoom

U verdient een prachtig en waardevol afscheid. Ons team dat de uitvaart in Bergen op Zoom verzorgt zal voor een persoonlijk en uiterst bijzondere ervaring zorgen. Een afscheid dat u nooit zal vergeten en zal blijven waarderen.

Uitvaartverzorger

Startpagina-Uitvaart.nl is een uitvaart bedrijven startpagina met alles over uitvaartverzorging en uitvaart gerelateerde producten en diensten.