Huis erven en verkopen. Waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je ouders sterven en een huis nalaten komt er veel op je af. Een huis erven biedt kansen, maar zorgt ook voor stress. Zijn de schulden van je ouderlijk huis 100% afgelost? Of is er nog een restschuld? Is er een testament? Wil je jouw broers of zussen uitkopen? In dit artikel vindt u een aantal tips.

Een afbetaalde woning

Als u een afbetaalde woning erft, verwacht de belastingdienst dat je binnen acht maanden belastingaangifte doet. Dit geldt ook indien je het huis niet verkoopt maar wilt behouden. Een geërfde woning kan financiële problemen opleveren omdat je als kind erfbelasting moet betalen.

Erfbelasting

De belastingvrije som van een geërfd huis bedraagt 20.047 euro. Over het gedeelte van de erfenis dat daar boven komt, betaal je over de eerste 121.296 euro 10% belasting. Over het bedrag vraagt de belastingdienst maar liefst 20%.

Uitstel erfbelasting

Het is verstandig om direct uitstel van betaling aan te vragen. Dit kan je tot 1 jaar extra tijd opleveren om de erfbelasting te betalen. Vanwege deze belastingdruk kiezen veel mensen om snel hun woning te verkopen.

Vaak verkopen zij de woning aan vastgoedhandelaren omdat zij vaak binnen een week de woning kopen. Het verkoopbedrag is wel lager, zo rond de 80% van de marktwaarde.

 

Snel van uw huis verkopen

Het is niet makkelijk om de beslissing te maken. Maar vaak is er te weinig tijd om een geerfde woning lang te houden vanwege de belastingaanslagen.Het bod dat gespecialiseerde vastgoedmakelaars bieden ligt tussen de 75% en 85% van de marktwaarde. Er zijn echter veel situaties waarbij een bedrag rond de 80% voordelen oplevert. Bijvoorbeeld als de woning al langere tijd te koop staat. Een ander groot voordeel is het ontbreken van courtagekosten, makelaarskosten en notariskosten. Deze kosten neemt de vastgoedhandelaar op zich. En het verkoopbedrag staat vaak binnen een week op je rekening.

 

Huis verkopen aan opkoper verstandig?

Een woning opkoper biedt dus vaak een oplossing. Zij kopen huizen op met het doel om deze zo snel mogelijk met winst te verkopen. Dat is de reden dat je een lager bedrag krijgt dan de marktwaarde. Waarom dan zaken doen met een huisopkoper? Een snelle afwikkeling en de snelle uitbetaling zijn de belangrijkste redenen.

Uitvaartverzorger

Startpagina-Uitvaart.nl is een uitvaart bedrijven startpagina met alles over uitvaartverzorging en uitvaart gerelateerde producten en diensten.